Pin It

Bečka startup scena dobila je novu lokaciju na kojoj startupovi mogu provoditi svoje kreativne ideje u djela. Na više od 900 kvadratnih metara ondje im na raspolaganju stoji visokotehnološka oprema i zajednički radni prostor.

U nekadašnjoj tvornici elektromotora u bečkoj četvrti Stuwerviertel sredinom travnja otvoren je najveći inovacijski laboratorij za startupove u glavnom gradu Austrije. Na više od 900 kvadratnih metara startupovi u takozvanom Happylabu pomoću visokotehnoloških strojeva mogu provoditi svoje kreativne ideje u djela. Time bečka startup scena dobiva novu lokaciju koja na jednom mjestu nudi potrebnu opremu, zajednički radni prostor i mogućnost razmjene ideja s drugim inovatorima.

Tehnološkim startupovima, malim i srednjim poduzećima te građanima ondje na raspolaganju stoji moderna tehnologija poput 3D printera, laserskih rezača ili strojeva za obradu drva i metala. Izrada prototipova, razvoj proizvoda i proizvodnja u malim serijama tako su postali mogući na lokaciji u srcu austrijske prijestolnice.

Jedan od ključnih projekata u gospodarskoj i inovacijskoj strategiji Beča do 2030.

Svečanom otvorenju, koje je održano 21. travnja, prisustvovali su član bečkog gradskog poglavarstva za financije i gospodarstvo Peter Hanke, austrijska ministrica gospodarstva Margarete Schramböck, direktorica Austrijske agencije za promicanje istraživanja Henrietta Egerth i direktor Bečke gospodarske agencije Gerhard Hirczi.

Tom je prilikom Peter Hanke istaknuo da Happylab predstavlja jedan od ključnih projekata u gospodarskoj i inovacijskoj strategiji Beča do 2030. te da se na taj način želi okupiti i umrežiti što više stručnjaka iz tehnološki orijentiranog područja.

Cilj je i poticati više žena na karijeru u inovacijskom poduzetništvu

Naglasak bečke inovacijske strategije na pametnoj je proizvodnji, a glavni grad Austrije tako nastoji odgovoriti na izazove koji nas čekaju u narednim godinama – od klimatskih promjena do digitalizacije.

Uz proširenje ponude strojeva i savjetodavnih usluga, ovaj visokotehnološki centar u narednim godinama planira organizirati radionice za startupove te mala i srednja poduzeća.

Kako bi promicao upotrebu novih tehnologija u društvu, centar također namjerava surađivati sa školama u izgradnji prostora za inovacije.

Još jedan cilj koji je provođenje konkretnih mjera kojima će se promovirati različitost i poticati više žena na karijeru u inovacijskom poduzetništvu.

Slika: Na novoj lokaciji u Beču startupovima su dostupni visokotehnološki strojevi © Wirtschaftsagentur Wien/Karin Hackl

Kontakt: Matea Čuljak, mag. philol. germ./russ. Suradnica za odnose s javnošću i medijima Inozemni ured Grada Beča. Miramarska cesta 24 / 9. kat, 10000 Zagreb T +385 1 646 26 20 M +385 99 573 51 85 E Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  https://www.eurocommpr.at/hr/Inozemni-uredi-grada-Beca/Hrvatska 

Foto: Eurocommpr, Happylab, © Wirtschaftsagentur Wien/Karin Hackl

 


Pratite nas

facebook linkedin

UNUTARNJE Slider vijesti