Pin It

U sklopu nove inicijative Bečki holding i Bečka gospodarska komora poduzećima će osigurati kapital uz sudjelovanje u poslovnom udjelu

Kako bi ublažio posljedice krize uzrokovane pandemijom koronavirusa i pomogao u oporavku gospodarstva, glavni grad Austrije okrenuo se novom rješenju. Tako su Bečki Holding i Bečka gospodarska komora osnovali novo društvo pod nazivom Stolz auf Wien (hrv. Ponosni na Beč) koje će tamošnjim poduzećima pogođenima krizom osigurati kapital uz sudjelovanje u poslovnom udjelu.

„Bečkim poduzećima koja se uslijed krize uzrokovane koronavirusom suočavaju s posebnim izazovima ovom inicijativom želimo pomoći da prebrode tešku situaciju u kojoj se nalaze, a na ovaj ćemo im način dati kapital na raspolaganje. Cilj inicijative jest stabilizirati ta poduzeća i osigurati radna mjesta”, izjavio je Michael Ludwig, gradonačelnik Beča. Nadalje je naglasio da Grad ne želi preuzeti pogođene firme te da će spomenuto novo društvo moći imati najviše 20 % udjela u pojedinom poduzeću. Nakon sedam godina udjele će ponovo prodati, no poduzeća će ih i prije isteka tog roka moći otkupiti natrag.

Inicijativom obuhvaćene firme kojima su potrebna kratkoročna financijska sredstva

Peter Hanke, član bečkog gradskog poglavarstva za financije, kazao je da će Grad za ovu inicijativu izdvojiti 20 milijuna eura, dok će Bečka gospodarska komora i razni partneri, među kojima su uglavnom banke, uložiti dodatnih 20 milijuna.

Određeni su jasni kriteriji na osnovu kojih se odlučuje u koja će se bečka poduzeća na taj način ulagati.

Tako se ovom inicijativom prije svega žele obuhvatiti one firme kojima su zbog trenutne situacije potrebna kratkoročna financijska sredstva, a koja dugoročno imaju dobre izglede da budu uspješna. Uz to trebaju biti dio bečkog identiteta, od značaja za tamošnju privredu te za buduću gospodarsku i inovacijsku strategiju Beča, a jedan od kriterija je i određeni broj radnih mjesta.

Frey Wille i Adamol tržišni lideri primili potpore

Već su predstavljena i prva dva poduzeća koja ispunjavaju navedene uvjete te mogu računati na potporu u sklopu nove inicijative – svjetski poznati proizvođač visokokvalitetnog nakita „FREY WILLE” i austrijski tržišni lider na polju motornih ulja i maziva „Adamol”.

Slika: © C.Jobst/PID

Kontakt
Matea Čuljak, mag. philol. germ./russ.
Suradnica za odnose s javnošću i medijima

Inozemni ured Grada Beča
Miramarska cesta 24 / 9. kat, 10000 Zagreb
T +385 1 646 26 20
M +385 99 573 51 85
E Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
https://www.eurocommpr.at/hr/Inozemni-uredi-grada-Beca/Hrvatska  

https://www.facebook.com/eurocommprzagreb/  
https://twitter.com/EurocommPR_ZG