Pin It

U Ilici, nedaleko od Britanskog trga stoji stara zahrđala ploča iz nekog drugog vremena. Radionica i trgovina popluna koja postoji još od 1936. godine.

Skromni izlog Radionice popluna sastoji se, naravno, od popluna i dva jastuka te vam se na prvu čini kao da je obrt davno zatvorio svoja vrata.

Nekoć su popluni bili statusni simbol, susjedi bi ih jutrima iznosili na ograde balkona i terasa kako bi ih provjetrili od protekle noći. Njihovo punjenje za neke je bio statusni simbol- perje, pamuk, guska, patka, kokoš...ima se, može se.

Danas će mnogi svoje poplune potražiti u shopping centrima i odabrati ga u roku od 15 minuta.

Radionica popluna još uvijek prima narudžbe

Alenka Antonić-Soban to zna jako dobro. Ona je već desetljećima zaposlena u Radionici popluna- koja je preživjela dva rata, a tome ide u prilog i njezin vanjski i trošan izgled. Unatoč njemu, Alenka još uvijek više-manje uredno prima narudžbe.

Njezina radionica i trgovina postoji još od 1936. godine. Prvi vlasnici su bili Židovi. Prošla je sve sustave i režime, a Alenkina obitelj ju je preuzela 1978. godine.
Alenkina trgovina i radionica, izgleda socijalistički otužno, ali to ne smeta njezinim klijentima. Nedavno su joj došle mušterije iz Italije i SAD-a, i nisu se mogle nadiviti mogućnosti da će im netko napraviti poplun po mjeri.

"Poljubili su mi ruke. Rekli su da to vani više nitko živ ne radi", otkrila je Alenka.

Autorica: Suzana Arslani

Foto: Suzana Arslani

Tekst je uz suglasnost autorice, preuzet s Linkedina. Hvala autorici na predivnom tekstu o zaboravljenim obrtima od kojih su samo rijetki opstali i još uvijek posluju.