Pin It

Kao urednica portala vjerujem da su baš ova zahtjevna vremena iznjedrila kvalitetne, snažne, iznimne poduzetnike. Dobar primjer takve poduzetnice je Jassna Luna Jozić, glumica, life coach i učiteljica Heal Your Life metode.

Početkom ožujka, u razdoblju kada se činilo da nam ništa ne ide na ruku, uz potpore za samozapošljavanje otvorila je Dobro Mjesto, obrt za poduku i poslovne usluge.

Nakon otvaranja obrta uslijedio je zemljotres u Zagrebu, najjači u posljednjih 200 godina i pandemija COVID-19 koja je pogodila gotovo sve djelatnosti na koje je Jassna Luna registrirala obrt. Netko bi rekao "što će ti sada poduzetništvo, pogledaj kakva su vremena. Može li gore?" No, Jassni Luni je ovo razdoblje transformacije dalo snagu da raste i "prevlada ono što smo donedavno smatrali preprekom".

Ovo je razgovor s poduzetnicom čiji je pozitivan stav zarazan, a želja za napredovanjem stalno raste.

MojBiz.com: Što te potaknulo na pokretanje obrta?

Jasnna Luna: Strastvena sam zagovornica zdravog načina života. On, osim zdrave prehrane i redovite tjelovježbe, podrazumijeva i pozitivan pristup životu koji proizlazi iz ljubavi prema sebi - kao ultimativnoj istini koja vodi u sretniji i ispunjeniji život. Na svom putu osobne transformacije otkrivala sam da unutar nas postoje mnoga ograničenja koja nas sprečavaju da postignemo svoj puni potencijal, da se otisnemo u smjeru vlastitih želja i talenata. Ta transformacija dala mi je uporište, snagu, motivaciju i želju da stečeno znanje prenesem dalje. Stoga, ohrabrena i podržana od strane HZZ-a kroz Poticaje za samozapošljavanje, početkom ožujka, otvaram Dobro Mjesto, obrt za poduku i poslovne usluge.

Ideja mi je da kroz poduku o zdravom načinu života, umijeću brige o sebi i ostvarivanju vlastitih potencijala donesem doprinos cjelokupnoj zajednici. Zdrava zajednica i zdravo društvo može postojati samo ukoliko je sastavljeno od zdravih pojedinaca.

Kroz svoje poduke želim potaknuti ljude da djeluju iz svog dobrog mjesta tj. najboljeg dijela sebe - iz svojih talenata, vještina i sposobnosti.

U svojim podukama povezujem rad s tijelom, dahom, umom i emocijama.

MojBiz.com: Koliko su ti koristile potpore Hrvatskog zavoda za zapošljavanje?

Jassna Luna: Današnje vrijeme, sa svim promjenama koje donosi, nije milostivo prema malom poduzetniku, no ipak – mogućnost realiziranja vlastite zamisli sa ciljem stvaranja ljepšeg mjesta za sebe i svijet oko sebe meni osobno je bio veliki motiv i inspiracija, a sredstva HZZ-a - poticaj i podrška.

Samo apliciranje na ovaj natječaj vodilo me je kroz postupak strukturiranja svoje ideje - pisanje poslovnog plana i izrade troškovnika, što je neprocjenjivo za pokretanje bilo kakvog projekta. Upravo to pomaže nam odgovoriti na najvažnija pitanja – Zašto radimo to što radimo? Kome se obraćamo? Koju su koraci kojima ćemo to ostvariti? Ima li naša ideja financijsko uporište, da li je isplativa?

MojBiz.com: Jesi li obzirom na trenutnu situaciju pandemije osmislila novi proizvod kao npr. online treninzi i kako oni izgledaju?

Jassna Luna: Jedna manje sretna okolnost dogodila se na samom početku mog poslovanja – Corona virus. Ali upravo izazovi su ono što nas pokreće i potiče na kreativno razmišljanje.

U novonastalim uvjetima odlučila sam pokrenuti online program rada s klijentima koji se pokazao izuzetno uspješnim. Današnja digitalna tehnologija stavila nam je na raspolaganje mnoge platforme preko kojih se mogu održavati grupne ili individualne radionice ili sesije, čime smo dobili i novi medij za djelovanje.

Iako osobno preferiram kontakt u živo u radu s klijentima jer rad u svom poslovnom prostoru stvara poticajnu atmosferu za distanciranje od svakodnevice, opuštanje, otvaranje i na koncu potreban mir; upravo online posao omogućava nam da budemo digitalni nomadi, osiguravajući nam više slobode i fleksibilnosti u radu a, s druge strane, donosi i uštedu vremena koja nam je u današnjem svijetu vrlo dragocjena.

MojBiz.com: Na kraju jedna poruka kako vidiš poslovanje u trenutnim uvjetima

Jassna Luna: Nove okolnosti, bez obzira koliko izazovne bile, uvijek donose mogućnost rasta, ako se za to odlučimo, te prevladavanje onoga što smo donedavno smatrali preprekom.

Prilagođavanje, otpuštanje rigidnosti, razvijanje fleksibilnosti, otvorenost ka novim konceptima, prihvaćanje novih uvjetovanosti te načina komuniciranja je način na koji možemo (nastaviti) graditi svoje mjesto pod zvjezdana tj. na tržištu.

Autori: Jassna Luna Jozić i Mirjana Fijolić

Oprema i prilagodba teksta: Mirjana Fijolić, urednica i vlasnica portala za poduzetnike početnike MojBiz.com

Foto: vlasništvo Jassna Luna Jozić, ustupljene na korištenje portalu MojBiz.com

Jassnu Lunu uvijek možete pronaći. Prisutna je i na internetu kroz svoje online treninge i besplatne webinare na Facebooku, Instagramu, mobu 091 200 5555 i webu www.dobromjesto.hr