Pin It

Bruno Dušanek svoju je zanimljivu poduzetničku ideju pokrenuo je sredstvima potpore za samozapošljavanje. Kako je bolna točka svakom potencijalnom poduzetniku pisanje poslovnog plana Bruno je odlučio podijeliti nekoliko savjeta.

Konačno ste se odvažili da pokrenete svoju poslovnu ideju. Ali, baš tada dogodi se pandemija, zemljotres i štošta. No, vi kao pravi poduzetnik ne odustajete i ipak smišljate načine kako doći do sredstava ili izvora financiranja za pokretanje svoje naprimjer radione. Kako želite biti inovativni svoju ideju nadogradite i ubacite još jednu super ideju - najam radnog prostora s profesionalnim alatima, strojevima i opremom za automehaniku, obradu drveta i metala.

Upravo je to napravio Bruno Dušanek sredstvima potpore za samozapošljavanje, ali je prije toga ipak trebao dobro ramisliti kako će razviti. Sve je stavio na papir i onda i u najvažniji dokument za dobivanje potpore - poslovni plan.

U nizu savjeta Bruno je za čitatelje portala MojBiz.com izdvojio nekoliko.

Napravi svoj nulti poslovni plan za samozapošljavanje!

Prije nego krenete u izradu poslovnog plana Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, napravite svoju verziju. To će vam pomoći da sami shvatite što očekivati, a i lakše će vam biti objasniti sve što želite postići u HZZ-ovom planu.

Meni je najlakše bilo u excelu! Napravio sam procjenu konkurencije, procjenu prihoda i rashoda, vlastita ulaganja i na kraju statistiku s grafovima. Kada sam s time završio, shvatio sam da mi je pomoglo više nego što sam očekivao. Cijeli sam plan u excelu uredio, isprintao i priložio uz HZZ-ov plan.

Budite detaljni Odbor HZZ-a želi biti siguran da razumijete u što se upuštate

Što ste detaljniji u svom planu, to će Hrvatskom zavodu za zapošljavanje biti jasnije

Kod procjene konkurencije uzeo sam pet vodećih tvrtki u svojoj struci i pet manjih, usporedno ispisao njihove cjenike te pozicionirao svoje usluge gdje ih smatram prikladnima.

Prihode sam razbio na tjedne, iako je dovoljno i na mjesece, da lakše prepoznam sezonske varijacije i prilagodim očekivanja kroz godinu. Što detaljnije to uspijete razraditi – to će vam biti lakše objasniti ih u planu.

U rashode sam uvrstio sve što vam može pasti napamet: od struje, vode i sirovina do oglašavanja, atesta struje i naknade turističkoj zajednici. Na sve to ubacite još barem 10% nepredviđenih troškova, koji su se meni vrlo ubrzo pokazali i kao premala brojka. Teško je predvidjeti da te pri otvaranju posla može pogoditi pandemija.

Ubacio sam i amrotizaciju strojeva i alata. Ovaj dio je diskutabilan, jer kao obrtnik ne radim službenu financijsku amortizaciju, ali sam htio pokazati da razumijem da su i alati i strojevi potrošna roba i da ću nakon nekog vremena morati kupiti nove, pa sam podijelio njihovu cijenu s očekivanim rokom trajanja i to ubacio u troškove.

Ubacite u poslovni plan svoju „dodanu vrijednost“

Veliki dio plana oduzimaju opisna pitanja u kojima se traži da opišete zašto ste bolji od konkurencije. Pritom jasno objasne da ne koristite fraze poput „brži, bolji, jeftiniji“. Jedini način da se istaknete od drugih planova je da u ovom području nađete svoju dodanu vrijednost koju ćete jasno prikazati.

Moj najveći nedostatak je manjak službenog radnog iskustva u struci (vulkanizaciji), iako imam položen ispit za osposobljavanje. Večinu radnog iskustva proveo sam u prodaji – od sezonskog rada na štandu iz učeničkih dana, preko call-centra do voditelja manjeg tima terenske prodaje.
Moja dodana vrijednost u vulkanizaciji je znanje u istraživanju tržišta, proaktivnom nuđenju usluga potencijalnim klijentima, kreiranju paketa usluga za poslovne korisnike te vještine pregovaranja i oglašavanja koje sam stekao. Potrudio sam se kroz tekst objasniti da se lakše nauči zamijeniti gumu nego steći svo iskustvo u prodaji koje sam pokupio kroz godine.

Pazite na gramatiku

Možda zvuči bezazleno, ali tekst kojeg napišete u planu je jedini kontakt kojeg ostvarujete s odborom i oni će na temelju njega stvoriti dojam o vama.

Meni je cijeli tekst lektorirala prijateljica koja se godinama bavi pisanjem projekata za neprofitne organizacije i udruge financirane od strane EU, i imala je štošta za pridonijeti.

Predlažem naći nekoga tko će vam u tome pomoći.

Priložite puno pratećih dokumenata

Uz sam poslovni plan morate priložiti:

  • četiri HZZ-ove izjave i jedan obrazac,
  • ponude dobavljača za sve stavke iz troškovnika,
  • ugovor o zakupu (ili vlasništvu) prostora u kojem ćete obavljati djelatnost

Sve to će vam reći na radionicama. Ali uz to smijete priložiti i bilo što što bi moglo Odboru bolje objasniti što i kako želite raditi.

Bruno je priložio:

  • cijeli svoj poslovni plan u excelu sa statistikama i grafovima na kraju
  • četiri pisma namjere (iako ih od ove godine ne boduju)
  • osobni CV (životopis)
  • skice namještaja koje planira sam izraditi a za koje je  u troškovniku tražio financiranje materijala za njih

Možete priložiti i slike radnog prostora, potvrde s raznih radionica, ugovore o djelu s tvrtkama, print-screen web stranice, svoj logo. Što god će pokazati da ste jednom nogom već kročili u posao i da imate namjeru pokrenuti ga bez obzira dobili poticaje ili ne.

Bitno je pokazati odlučnost i ustrajnost, a prateći materijali to najbolje mogu napraviti.

Autor: Bruno Dušanek LER obrt

logo3

Fotografije: vlasništvo Bruno Dušanek

Bruno dolazi iz Pule. Zadnjih 10 godina radi u Zagrebu, od toga sedam godina u prodaji, a od nedavno je vlasnik LER radione - radnog prostora kojeg možete iznajmiti po satu. Radionu je otvorio sredstvima potpore za samozapošljavanje. U radioni će biti moguć rad na autima, drvetu i metalima; platiš sat i radiš kaj oćeš. Usput radim i vulkanizaciju.

Kontakti 0996000865 www.ler.hr Gjure Szaba 4, Zagreb (dvorišni objekt)


Pratite nas

facebook linkedin

UNUTARNJE Slider vijesti