Pin It

Sve veći broj novootvorenih obrta suočava se s prijevarama vezanim uz upis u lažne poslovne registre. Obrtnici diljem zemlje postaju meta tvrtki koje nude upis u registre gospodarstvenika pod izlikom obvezne procedure. No, Edis Felić kolumnist poslovnog tjednika Lider ističe opasnosti i kako izbjeći zamku.

Jedan takav obrtnik, Vukmirović, podijelio je svoje iskustvo nakon što je primio dva sumnjiva dopisa od tvrtki Gospodarski popis i Aktivni registar. Unatoč pomnoj provjeri, uplatio je iznos koji je tvrtka tražila vjerujući da je riječ o obveznoj proceduri. No, ubrzo je shvatio da je nasamaren kada je dobio gotovo identičnu ponudu od druge tvrtke.

Ove prevarantske tvrtke koriste prijevarne taktike, nudeći upis u svoje registre pod izlikom obveze ili nužnosti. Uz nedovoljno jasne informacije i nedostatak naznake da se radi o opciji, mnogi neiskusni obrtnici postaju žrtve ovakvih prijevara.

Međutim, postoji način da se izbjegne ova zamka. Poduzetnik savjetuje da se, u slučaju nasamarenosti, obratite tvrtki unutar 14 dana od uplate, zahtijevajući povrat novca, što je pravo zajamčeno Zakonom o zaštiti potrošača.

Ova prijevara, iako možda ne izaziva veliku pažnju, predstavlja ozbiljan problem za novootvorene obrte. Stoga je važno da mjerodavne institucije i udruge upozore na ovu pojavu te educiraju obrtnike o njihovim pravima i načinima zaštite, piše Edis Felić.

Obrtnici, budite oprezni: iskustvo autorice portala MojBiz.com s prevarom poslovnih registara

Kada se radi o pokretanju vlastitog posla, oprez je ključan.

To je lekcija koju sam naučila na vlastitoj koži kao autorica portala MojBiz.com. Primivši pismo dobrodošlice u ime Hrvatske obrtničke komore, istog dana u moj sandučić stiglo je još jedno pismo. No, ovaj put nije bilo riječi o dobrodošlici, već o ponudi upisa u poslovni registar. Dok sam pregledavala dokument, nešto mi nije djelovalo ispravno. Odlučila sam provjeriti prije nego što bih bilo što potpisala ili uplatila.

Istražujući sam shvatila da je riječ o dobro poznatoj prijevari. Tvrtka je pokušavala uvući obrtnike u svoj lažni registar koristeći se nedovoljno jasnim terminima i brzom isporukom pisma odmah nakon otvaranja obrta. Srećom, moje iskustvo u istraživačkom novinarstvu pomoglo mi je da otkrijem istinu prije nego što bih izgubila novac ili postala žrtva prijevare.

Ovo iskustvo podsjetilo me na važnost provjere i opreza u poslovnim transakcijama. Obrtnici su često meta ovakvih prevaranata, stoga je ključno educirati se i biti svjestan takvih prijevara.

Pozivam nadležne institucije da poduzmu mjere kako bi zaštitile nove poduzetnike!

Ako ste poduzetnik početnik, savjetujem vam da budete temeljiti u istraživanju i da ne donosite brzoplete odluke. Nikada se ne ustručavajte provjeriti autentičnost ponude ili tražiti savjet od iskusnijih kolega ili stručnjaka.

Moje iskustvo s prevarom poslovnih registara dodatno me motiviralo da nastavim educirati poduzetnike putem MojBiz.com portala i podijelim svoje iskustvo kako bih pomogla drugima da izbjegnu slične zamke. Oprez je ključan, a zajedno možemo jačati svijest o ovim prijevarama i zaštititi obrtnike od njihovih posljedica.

Prijevare poput ovih ne bi trebale ostati nekažnjene. Pozivam nadležne institucije da poduzmu mjere kako bi zaštitile nove poduzetnike od ovakvih manipulacija. Obrtnici su kralježnica našeg gospodarstva i zaslužuju bolju zaštitu od ovakvih prijevara.

Ako dijelite slično iskustvo, podijelite ga s nama. Možda zajedno možemo podići svijest o ovom problemu i spriječiti druge da padnu u istu zamku.

Za više detalja o ovoj temi, pročitajte članak Edisa Felića u poslovnom tjedniku Lider, dostupan i u tiskanom i digitalnom izdanju ili kontaktirajte portal MojBiz.com

Foto: Pexels


Pratite nas

facebook linkedin

UNUTARNJE Slider vijesti