Pin It

Bio je uvijek najbolji prodavač u timu – najbolji prodajni rezultati, najbolji odnosi s klijentima, izvještaji poslani uvijek na vrijeme, bez ijedne pogreške. Sve u svemu – “Superstar”.

Priča o Luki, superstaru i njegovoj pokretačkoj snazi

Luka je bio pokretačka snaga naše kompanije i zaštitni znak svakog našeg proizvoda. Ali, nismo samo mi bili svjesni njegovih sposobnosti, već i naša konkurencija. I vrlo brzo počele su Luki pljuštati ponude sa svih strana: nudila mu se bolja plaća, bolji auto, veći bonus, ali i viša pozicija. Luku ništa od toga nije zanimalo, bio je vrlo lojalan našoj kompaniji, ali u njega je ušao mali crv sumnje:” Možda ja ipak mogu nešto više od ovog sada? Možda mogu postati I šef svojim kolegama?”

Kako funkcionira firma bez sustava kompetencija?

U to doba u našoj kompaniji nije postojao sustav kompetencija, tj. onaj koji smo imali nije bio nešto primjenjiv. I tako, gledajući našeg Luku kao superstara koji bi mogao postati nezadovoljan, odlučili smo ga promovirati i vrlo brzo počeo je raditi kao voditelj prodajnog tima.
U početku, išao je sa svakim članom tima na teren, što smo smatrali dobrim načinom da upozna ljude, teren i svoj tim.  Međutim, nakon nekog vremena, shvatili smo da on u stvari radi svoj stari posao samo na drugačiji način. Dakle, u duši je ostao onaj stari Luka - prodavač koji i dalje vrhunski prodaje naše proizvode.

Kada smo mu objasnili naša očekivanja, a to je da se makne s terena I fokusira se na razvoj svojih ljudi, kada smo pred njega postavili zahtjeve njegovog novog radnog mjesta (od pisanja izvještaja, pravljenja prezentacija, sudjelovanja na sastancima voditelja) – Luka je polako počeo kopniti. Gubio je onu vedrinu, entuzijazam i zadovoljstvo i samo je naša pravovremena reakcija spriječila Luku da napusti firmu.

Zašto nam se to dogodilo?

Jednostavno, nismo znali koje su kompetencije potrebne za koje radno mjesto, odnosno smatrali smo da je osoba koja je dobra u jednoj domeni automatski dobra u drugoj. Česta pogreška kada nemate dobro postavljene HR principe u kompaniji.

Koje vještine treba imati zaposlenik za određeno radno mjesto?

Sustav kompetencija (vještina, sposobnosti) postoji u svakoj dobro organiziranoj kompaniji jer nam pomaže da znamo koje vještine treba zaposlenik imati na određenom radnom mjestu,

Dakle, nisu samo znanja i motivacija bitni da bi netko bio dobar u poslu, nego mora posjedovati I određeni nivo razvoja specifičnih kompetencija za to radno mjesto. I to baš za to mjesto, ne za neko drugo. 

Na primjer, naš Luka nije trebao imati nikakve vještine vođenja ljudi na radnom mjestu prodavača, ali to je bila neophodna kompetencija na njegovom novom radnom mjestu. Sustav kompetencija osim kod promocije zaposlenika, trebamo koristiti i u samom procesu zapošljavanja, u procesu praćenja radne učinkovitosti , u procesu postavljanja sistema plaća i nagrađivanja kao i u planiranju razvoja i edukacija zaposlenika.

Jedanput uveden sustav kompetencija ne treba često mijenjati

Kada imate kvalitetan sustav kompetencija napravljen u vašoj kompaniji, sve je puno transparentnije I poštenije, a i sami zaposlenici su zadovoljni jer koristimo zajednički jezik, lakše se razumijemo i samim time znamo čemu težimo tj. koji nam je zajednički cilj.

Jedanput uveden sustav kompetencija ne treba često mijenjati, već povremeno provjeriti da li je u skladu s tržištem , našom strategijom I našim vrijednostima.Jer bez vizije, strategije I vrijednosti, nema ni pravog sustava kompetencija. A sve te stvari moraju voditi uvijek ka istom cilju – uspjehu naše kompanije!

Foto: pexels

Obrada i oprema članka: Mirjana Fijolić, urednica MojBiz.com portala

Autorica članka je poduzetnica vlasnica Human Capital i stručnjakinja za ljudske resurse, Jasna Rilović. Ujedno radi i kao HR konzultant, trener i coach. Svaki utorak Jasna organizira i besplatne webinare na temu ljudskih resursa!


Pratite nas

facebook linkedin

UNUTARNJE Slider vijesti