Obrt se moze obavljati uz radni odnos ali koliki su izdaciNakon nekoliko godina rada u poduzetništvu dobili ste ponudu da radite za sasvim solidnog poslodavca. I što onda učiniti? Zatvoriti obrt? Ma ne! Evo vrlo jednostavnog odgovora kako raditi kod poslodavca, a i dalje voditi vlastiti obrt.

Znači, pitanje je može li se obavljati obrt uz radni odnos, i kako se ostvaruju prava i obveze iz radnog i socijalnog prava?

Hrvatska obrtnička komora objasnila je to na svojim web stranicama kratko i jasno - MOŽE SE!

Paušalni obrt može obavljati i osoba u radnom odnosu

Dakle, sukladno članku 8. stavak 1. Zakona o obrtu (NN 143/13) nema nikakve pravne zapreke da zaposlena osoba otvori obrt. Dakle, obrt može obavljati i osoba u radnom odnosu, pod uvjetom da zadovoljava odgovarajuću stručnu spremu za poslove za koje se ista traži prema Pravilniku o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica (NN 42/08), odnosno da zaposli radnika koji ima odgovarajuću stručnu spremu.

Člankom 8. stavak 2. Zakona o obrtu (NN 143/13) propisano je da se radom u obrtu ostvaruju prava u svezi s radnim odnosom, pa tako među njima i pravo na mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Temeljem čl. 185. Zakona o doprinosima (Narodne novine br. 84/08, 152/08, 94/09, 18/11, 22/12, 144/12; 148/13, 41/14, 143/14, 115/16.) obrtnik koji uz radni odnos ima otvoren obrt obveznik je doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i kao obrtnik i kao radnik.

Godišnja osnovica za obračun doprinosa obvezniku koji, prema propisima o porezu na dohodak, od druge djelatnosti utvrđuje dohodak jest dohodak ostvaren u poreznom razdoblju – razlika između poslovnih primitaka i poslovnih izdataka, prije umanjenja dohotka za preneseni gubitak i ostalih umanjenja dohotka prema propisima o porezu na dohodak i posebnim propisima.

Godišnje osnovice za paušalne obrte po osnovi obavljanja druge djelatnosti u 2018.

Za obveznike poreza na dohodak godišnje osnovica je ostvareni dohodak u poreznom razdoblju. Najviša godišnja osnovica za 2018. godinu iznosi 62.556,00 kuna.

godišnja osnovica

Dnevna osnovica za obračun doprinosa sezonskim radnicima u poljoprivredi u 2018. godini iznosi 106,93 kuna

Izvor: Savjetodavna služba HOK-a email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Foto: pexels i screenshot tablice izračuna

Dodaj komentar