računovodstvo i storno PDVOtvorili ste obrt no prilikom otvaranja niste se upisali u sustav PDV-a.

Knjigovođa vas nije upozorio da pazite na PDV prilikom ispostave računa

Knjigovođa vam nije napomenuo da pazite prilikom ispostave računa na to da niste u sustavu PDV-a te da ne izdajete R1, R2 račune niti da ne prikazujete iznos PDV-a na računima. Mjesecima ste radili i izdavali R2 račun s istaknutim PDV-om i nigdje nije bilo napomene da obrt nije u sustavu PDV-a. Sada je nastao problem!

Vaš knjigovođa savjetuje da ispravite sve dosadašnje račune te ih pošaljete svim klijentima uz obrazloženje da je došlo do pogreške i to je to! No ako su si klijenti odbili PDV po tim računima a nisu to smijeli kakve su posljedice s njima? Hoće li za njih biti problem taj PDV stornirati tj. vratiti državi? Da li nastaviti dalje ovako raditi kao da ništa nije bilo i na kraju godine platiti taj PDV?

Svaki PDV koji je obračunat i naplaćen, mora se uplatiti u državni proračun

Opcija koju predlaže  ‘knjigovođa’ ne dolazi u obzir stoga što su kupci pretporez iz vaših računa već iskoristili u ranijim poreznim razdobljima. Naravno, tu je i faktor neozbiljnosti u poslovanju, na koji sami skrećete pažnju. U navedenoj situaciji preostaje samo jedna jedina opcija: sav naplaćeni PDV hitno uplatiti u državni proračun na račun 1001005-1863000160; poziv na broj 68 1201-OIB;  Ne zaboravite da ste dužni obračunati i godišnju zateznu kamatu po stopi od 15%, prema poreznim razdobljima! Naime, porez na dodanu vrijednost naplaćen u travnju, trebali ste uplatiti u državni proračun do kraja svibnja, pa za taj iznos treba obračunati zateznu kamatu od 1. lipnja do dana uplate. I tako redom…

Ne zaboravite pribaviti ovjeru storna od kupaca

Obrazac PDV ne predajete, jer niste u sustavu PDV-a. Predlažem da nadležnoj Poreznoj upravi pošaljete dopis sa objašnjenjem nastale situacije i obračunom kamate. Budući da ste obrtnik, te PDV plaćate tek trenutkom naplate računa, možete si samo eventualno pomoći na način da krivo izdane, a nenaplaćene račune stornirate i izdate nove ispravne račune.

To radite u dogovoru sa kupcima, i ne zaboravite pribaviti ovjeru storna od kupaca! Znam da vas odgovor ne veseli, ali stvari tako stoje…

Tekst preuzet s webstranice Makora d.o.o.

Foto: Shutterstock

Dodaj komentar