Ugovor o autorskom djeluU ovom članku pojašnjavamo što se sve smatra autorskim djelom, kakav je porezni aspekt isplate autorske naknade te je na kraju dan konkretan primjer ugovora o autorsko djelu.

Pravilnik o porezu na dohodakNa stranicama Porezne uprave objavljen je prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o porezu na dohodak. O najznačajnijim izmjenama koje se vežu za izmijene obveze izvještavanja, pročitajte u nastavku.

Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbiKako je sve više pitanja poduzetnika usmjereno na predstečajnu nagodbu portal MojBiz.com donosi pregled osnovnih objašnjenja Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi objavljenog u Narodnim Novinama (NN 108/12) 28. rujna 2012. godine. U nastavku prenosimo članak s portala Financijske agencije - FINA weba.

Predaja godišnjih poreznih prijavaPočinje sezona predaje godišnjih poreznih prijava! Krajnji rok 28. veljače polako se približava. Ove godine pripremili smo kratki vodič za pripremu prijave, obrazac s automatskim izračunom te detaljne upute za ispunjavanje.

Izlazak iz sustava PDV-aZahtjev za izlazak iz sustava PDV-a predaje se Poreznoj upravi najkasnije do utorka, odnosno 15. siječnja. Mogu ga podnijeti poduzetnici koji ostvaruju prihode manje od 230.000 kuna, a izaći mogu oni koji su u sustav ušli po sili zakona ili oni koji su u sustav PDV-a ušli na vlastiti zahtjev, a u njemu su pet i više godina.

EU fondovi za mala i srednja poduzećaEuropski fond za regionalni razvoj (ERDF) strukturni je fond namijenjen državama članicama EU za ulaganja u malo i srednje poduzetništvo, proizvodnju, jačanje turističke ponude, ulaganja u informatičko društvo te regionalnu i lokalnu infrastrukturu.

U srpnju kreću e-ovrhePrema najavi iz Porezne uprave na okruglom stolu magazina Banka "Vjerovnici i dužnici: Kako naplatiti potraživanja" sljedećeg mjeseca kreću probne e-ovrhe. Porezna uprava u srpnju počinje s probnim e-ovrhama koje se uvode radi pravodobnog i ujednačenog postupanja prema dužnicima.