Pin It

Često miješamo dva vrlo važna pojma - prihod i dobit. Uz prihod i dobit pogrešno koristimo  termin "zarada". Kada se analizira poslovanje neke tvrtke to može dovesti do velikih zabluda zato donosimo stručno objašnjenje.

Što je prihod?

Svaka tvrtka, kao i svaki poduzetnik, kreće u biznis ne bi li nešto zaradila. Uzmimo za primjer malog poduzetnika koji je otvorio kafić.

Nakon što je ishodio sve dozvole, unajmio lokal, opremio ga, zaposlio konobare i kupio pića može početi s radom. Taj mu biznis dnevno donosi oko 3000 kuna. Znači li to da naš ugostitelj svakog dana 'zaradi' 3000 kuna? Apsolutno ne, on svakog dana ostvari 3000 kuna prihoda – iako je taj novac fizički u njegovoj blagajni, to ne znači da ne postoje troškovi koje mora podmiriti.

Ako mu je dnevni prihod (promet) 3000 kuna, mjesečni prihod mu iznosi oko 90.000 kuna (3000 kuna x 30 dana u mjesecu) te sad mora podmiriti rashode (troškove).

Od tih 90.000 kuna treba isplatiti dvije ili tri plaće, platiti sve režije i najam, podmiriti dobavljače pića i pokriti ostale obveze prema državi te moguće neočekivane troškove. Pretpostavimo da mu mjesečni rashodi iznose 80.000 kuna, što u konačnici daje mjesečnu dobit od 10.000 kuna.

Što je dobit?

Dobit (zarada, profit) je dakle razlika između prihoda i rashoda. Ako je tvrtka uspješna, prihodi su veći od rashoda i stvara se dobit. No niti cijela dobit ne ostaje poduzetniku jer se i na nju plaća porez na dobit.

Ako su pak rashodi tvrtke veći od njenih prihoda, tvrtka posluje s gubitkom.

Poslovni, financijski i izvanredni prihodi i rashodi

Za one koji žele znati više od osnovne razlike između prihoda i dobiti, treba napomenuti da svaka tvrtka može ostvariti poslovne (redovne), financijske i izvanredne prihode i rashode.

Poslovni prihodi i rashodi nastaju iz temeljne djelatnosti – u slučaju ugostitelja to je posluživanje hrane i pića. Tu su i financijski prihodi, dakle povećani prihod ostvaren na povoljnim tečajnim razlikama ili danim zajmovima te izvanredni prihodi, dakle oni koji nastaju rijetko i poduzetnik nije očekivao njihov nastanak.

Objašnjenje smo preuzeli od poduzetnika Saše Cvetojevića, s njegovog Twitter profila i tportala.

Foto: shutterstock

 


Pratite nas

 facebook twitter youtube linkedin google

UNUTARNJE Slider vijesti