Žena poduzetnica Poslovne žene, žene poduzetnice, žene koje rade na sebi, one koje su dotakle „stakleni strop“, one koje su ga i razbile…Kako im je? Nehruovim riječima: „Možete reći kakvo je stanje nacije spoznajom statusa žena u naciji“. Kakvo je, zaista onda stanje nacije? Statistika kaže ovako ...

prijateljstvo i posaoJoš kao mala čula sam da moj djed, činovnik obrazovan u školama Austro-Ugarske (znate, pisao je krasopisom, to im je bio predmet u osnovnoj školi…) govori kako je „družba-družba, a služba-služba“. I vrlo precizno razdvaja posao od svojih privatnih hobija. Čovjek je jednostavno pripadao nekom drugom vremenu, vremenu koje i nije baš analiziralo utjecaj pozitivnih međuljudskih odnosa na radnu produktivnost ili općenitu sreću svojih radnika, jer ih je za to baš bilo briga - ali imao je, donekle, i pravo.

Elena Cvjetković Novi bolji ViRadeći kao coach s klijentima, bilo tijekom poslovnog, bilo osobnog coachinga, pomažem im ostvariti i pozitivne promjene u ponašanju, ostavljanju (dobrog) dojma, i boljoj prezentaciji sebe. Da, coaching pomaže i u poslovnim, ali i u svakodnevnim situacijama, no kako bih Vam približila kako to može izgledati, evo jednog primjera iz prakse. Kada sami sebe definiramo kao "nedovoljne" u nekoj određenoj aktivnosti, onda i sve naše radnje koje su povezane uz tu istu aktivnost jednostavno opravdavaju unaprijed formirano mišljenje.

pregovaranjePregovaranje u poslovnom, ali i u osobnom životu može biti naporno ako obje strane nastoje ostvariti isključivo svoj interes, bez uvažavanja zahtjeva druge strane ili sagledavanja dugoročnih posljedica. Vrlo često korišten termin "win-win situacija" opisuje pozitivan osjećaj uspješno dovršenog pregovora za obje uključene strane.

ideaImate ideju. Izvrsno. No, ideja ima na pretek. I same po sebi, nemaju baš neku vrijednost, zar ne? Ono što čini ideju „dobrom“ je njena transformacija u poslovnu priliku. Vaš Coach Elena Cvjetković na MojBiz.com

 

 

networkingSvima nam je pojam postao poznat: bilo da ste se našli na neformalnom ispijanju kave s poslovnim partnerima koje je organizirala neka od prijateljica s posla, nekoj konferenciji ili poslovnom druženju, buzz riječ je: networking (dosljedna sam s anglicizmima, zar ne?). Upoznaj me s prijateljem koji će me upoznati s prijateljicom, koja zna moju prijateljicu, a koja radi s tvojim prijateljem… Druženje, da, ali ne „iz koristoljublja“!

strategija_plavog_oceanaKolumna Kako ugraditi poduzetnički čip? nastavlja s temom kako pronaći poslovne prilike. Business & life coach za portal MoBiz piše o sastojcima koji čine uspješne poduzetnike: bez obzira da li ste već zaplivali tim vodama, ili tek razmišljate o njima. Jedna od sposobnosti uspješnih poduzetnika je kreiranje svog, prepoznatljivog, drugačijeg od drugih – „Plavog oceana“. Ovaj termin „posudila“ sam iz knjige Strategija plavog oceana, W. Chan Kim, Renee Mauborqne, izdavač Masmedia 2007. godine.