Pin It
 

Minimalni troškovi firmeDakle htjeli bi imati svoju firmu (d.o.o.) i zanima vas koliki su minimalni troškovi „hladnog pogona“. Troškovi su zaista mali pod uvjetom da možete pronaći neko dobro računovodstvo koje vam neće previše naplaćivati vođenje brige o vama i eventualnu predaju praznih obrazaca. 

Minimalni troškovi:

1. Porez na tvrtku 340 kn godišnje (može biti i viši cca 500 kn ovisno koja vam je glavna djelatnost (!?))
2. Trošak banke za vođenje žiro računa 20-50 kuna mjesečno ovisno o banci
3. Članarina HGK 50 kn mjesečno – s time da ako ne poslujete možete tražiti da se stornira i ne platite :)
4. Računovodstvo koje će predavati prazne papire (mora se predati, makar bile sve nule na papiru) mislim da se može dobiti za 200 kn mjesečno ili manje.

I to je to! Znači maksimalni minimum je nekih 4.000 kn godišnje no bez HGK članarine i računovodstva troškovi bi mogli biti i ispod 1000 kn.

Tvrtka u mirovanju?

Ne znam od kuda se ta riječ pojavila, ali zakon ne poznaje taj pojam. Ne postoji tvrtka u mirovanju. Jedino što postoji je da se dogovorite sa referentom na poreznoj da ne dostavljate obrasce i da vam stornira HGK članarinu no on će vas tražiti da nemate prometa po žiro računu. To je problem jer će vam banka i dalje naplaćivati naknadu za vođenje žiro računa. Rješenje bi moglo biti da zatvorite žiro račun, a s time biste i smanjili troškove no kako to još nisam isprobao ili vidio kako funkcionira u praksi ne mogu preporučiti.

U svakom slučaju moj je savjet da ne otvarate tvrtku dok nemate neki konkretan proizvod i/ili uslugu koji možete odmah prodavati. Otvoriti tvrtku tek toliko da „imate tvrtku“ je po meni neisplativo.

Ali ja već imam tvrtku u mirovanju!

Imao sam nekoliko slučajeva kada su klijenti došli kod mene s tvrtkama koje su godinama bile „u mirovanju“ odnosno nisu ništa radili putem njih. Za jednu nikada nije vođeno računovodstvo i to je bio lakši slučaj no za neke je prekinuto i to je onda lošija varijanta. Bilo je dosta dugova po članarini HGK koje je onda trebalo riješiti i nažicati poreznog referenta da to otpiše ;)

Ukoliko ste naslijedili tvrtku ili želite (pre)uzeti firmu „u mirovanju“ od mame, tate i sl. budite oprezni i prvo provjerite stanje na poreznoj upravi. Ne želite startati svoj biznis gomilom poreznog duga.

A ukoliko ste odustali od biznisa i ne znate što biste s tvrtkom možete ju pokloniti ili prodati radije nego da svake godine plaćate nepotrebne troškove. Ipak je to jeftinije nego zatvaranje tvrtke.

Gordan Horbec, Opulento


Pratite nas

 facebook twitter youtube linkedin google

UNUTARNJE Slider vijesti