Pin It

Načili smo osnove meditacije, a sada prelazimo na izvedbu. Vedrana Sunko donosi nekoliko korisnih savjeta koje možete primijeniti bilo kada i bilo gdje. Krenite, odmah!

Ugodno se smjestite i sjedite uspravnih leđa

Ukoliko je potrebno možete se leđima nasloniti na zid, ormar ili što već imate u blizini. Nemojte ležati jer su tada puno veće šanse da zaspete.

Pratite dah

Postoji niz različitih meditacija. Jedna od jednostavnijih je praćenje daha. Jedino što trebate učiniti je pratiti dah, odnosno zrak kako ulazi kroz nosnice u pluća pa u trbuh i izlazi iz trbuha, kroz pluća i nosnice. U tom procesu treba biti samo pasivni promatrač i ni na koji način ne utjecati na svoje disanje.

Disanje treba biti prirodno, sasvim obično, kako je i inače.

Budite sami s vlasitim mislima. To je najveće postignuće


Naš jedini zadatak je mirno sjediti u trenutku i promatrati zrak kako ulazi i izlazi iz tijela i to je sve. I tu kreću svi problemi ovoga svijeta jer ljudi danas na sve moguće načine bježe od sebe, pa biti sam s vlastitim mislima mnogima nije najugodnije iskustvo.

Um će vas sabotirati na sve moguće načine

Da stvar bude gora u namjeri da meditirati vaš um će vas sabotirati na sve moguće načine. Govorit će vam da ste gledani, da je to što radite glupo, da vas bole kukovi od sjedenja te da se zato hitno morate pomaknuti iz  položaja u kojem meditirate,  možda će vas svrbjeti nos ili noga, žuljati sjedne kosti, možda naglo postanete žedni ili dobijete neopisivu potrebu da provjerite jeste li ugasili štednjak, uz to se možda počnete i ljutiti na nekoga ili smišljati recepte za tortu te tko zna što sve vam još vaš um neće servirati.

No, jedino što morate je propustiti sve te misli i ne ulovite se za njih, a to je često teže nego se čini.

Meditirati može baš svatko

Meditaciju preporučam svima jer nema nikakvih negativnih nuspojava.

Meditacija heklanjem

Ipak, nekim osobama meditiranje može ići nešto teže pa sam zato osmislila meditaciju heklanjem, koja je svojevrsna pripremna meditacija, kaže Vedrana i poziva na svoje radionice utorkom Meditacije, mantre i čakre utorkom

Budući postoji jako puno meditacija, tehnika i pristupa, odlučila sam utorkom održavati  online radionice na kojima uvodim u osnovne elemente i pristupe koji se tiču meditacije. Uz teoriju, radionice nude i praktičan dio  koji se može samostalno prakticirati kod kuće nakon radionice.

Autorica: Vedrana Sunko

Fotografije: vlasništvo Vedrana Sunko

Obrada i priprema teksta: Mirjana Fijolić, urednica MojBiz.com portala


Pratite nas

 facebook twitter youtube linkedin google