Grad Beč aplikacijeKada dolazi idući tramvaj? Kome prijaviti neispravnu rasvjetnu lampu? Kako u invalidskim kolicima najlakše doći do kazališta? Odgovore na sva ta pitanja i mnogo drugih informacija moguće je dobiti putem jedne od 240 bečkih gradskih aplikacija.

A sve su one izrađene na temelju 340 metapodatkovnih zapisa koji obuhvaćaju javne podatke Grada Beča i koji su svima besplatno dostupni na internetu.

S 240 vlastitih aplikacija bečka je gradska uprava vodeća u svijetu, što uopće ne čudi budući da je 2011. godine Beč bio prvi grad njemačkog govornog područja s Open Government portalom.

Beč na vodećem mjestu po Open Data pitanju

Povodom sutrašnjeg međunarodnog Open Data dana koji će se u Beču obilježiti mnogobrojnim događanjima, predavanjima i radionicama član bečkog poglavarstva za informacijske i telekomunikacijske tehnologije Andreas Mailath-Pokorny izjavio je: „Beč je na vodećem mjestu po Open Data pitanju. Informacije su sirovina 21. stoljeća, a Open Data pristup najjednostavniji je način da ih se na što širi način iskoristi i da iz njih proizađu inovativna rješenja. Izazov s kojim se pri tom suočavamo je kako učiniti da građani, znanosti i gospodarstvu najbolje profitiraju od tih podataka, a da ovo javno dobro ostane zaštićeno od zlouporabe“.

Copyright: Grad Beč

Kontakt: Ivana Ćosić, univ. spec. pr. referentica za odnose s medijima, Inozemni ured Grada Beča, Miramarska cesta 24 / 9. kat, 10000 Zagreb, T +385 1 646 26 20 M +385 99 573 51 85, E Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.W https://www.eurocommpr.at/hr/Inozemni-uredi-grada-Beca/Hrvatska Pratite nas na Facebooku i Twitteru

Dodaj komentar